Τρίτη 24 Μαΐου 2016

beer machine παρασκευή σπιτικής μπύρας

στάδια παρασκευής σπιτικής μπύρας

23/5/16 χρησιμοποιούμε το μείγμα Nut Brown Ale  και περίπου 9 λίτρα νερό

ξεκινήσαμε την διαδικασία περίπου 14:30 σε θερμοκρασία περίπου 23ο C

24/5/16 ώρα 10:00 έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει η πίεση στην ένδειξη του μανόμετρου, άρα μάλλον σήμερα θα ξεκινήσει και η ζύμωση. Έχουμε βάλει λίγο νερό στην τάπα για να παρακολουθούμε τις φουσκάλες



25/5/16 από χθες το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες άρχισε να ανεβαίνει η ένδειξη στο μανόμετρο στο 13 και να σχηματίζονται οι πρώτες φυσαλίδες στη βαλβίδα ελέγχου. Σημάδι ότι ξεκίνησε η ζύμωση. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ότι στη βαλβίδα εκτόνωσης έχουμε προσθέσει νερό και οι φυσαλίδες βγαίνουν από το κέντρο, άρα η συσκευή έχει συναρμολογηθεί σωστά και το παραγόμενο διοξείδιο από την ζύμωση θα παραμείνει μέσα στην μπύρα !


επίσης, ο παραγόμενος αφρός από την ζύμωση, είναι σταθερός, δεν έχει ανέβει ψηλά, άρα η ζύμωση πραγματοποιείται ομαλά σε σταθερή θερμοκρασία και αυτό είναι σημαντικό για την συγκράτηση των αρωμάτων από τη ζύμωση του αμύλου της βύνης μέσα στο τελικό προϊόν !

για 4-5 ακόμη ημέρες απλά παρακολουθούμε να έχουμε την ίδια ομαλή εξέλιξη της ζύμωσης και έπειτα θα βάλουμε τη συσκευή σε οικιακό ψυγείο για περίπου 4-5 ημέρες 
26/5/16 παραμένει για αποζύμωση , αρχίζει να πέφτει η ένδειξη στο μανόμετρο στο 11
27/5/16 σταθερή η ένδειξη στο 11 μέχρι και το απόγευμα, άρα προσθέτω λίγο διοξείδιο από την αμπούλα μέχρι το 13 και βάζω στο ψυγείο στους 8 βαθμούς κελσίου για περίπου 5 ημέρες. Προσοχή, τώρα θα γίνεται σταδιακά απορρόφηση του διοξειδίου, αν πέσει κάτω από το 7 στο μανόμετρο να ξαναπροσθέσουμε λίγο διοξείδιο. 
28/5/16 έλεγχος σε πίεση και θερμοκρασία. Κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 5 βαθμούς κελσίου για να απορροφήσει καλύτερα το διοξείδιο.
29/5 - 6/6 αφήσαμε στο ψυγείο για σταθεροποίηση και  παρακολούθηση της πίεσης και της θερμοκρασίας. Επίσης, οι γευστικές δοκιμές ανάλογα το γούστο μας, μας οδήγησαν στις ημέρες παραμονής. Τώρα είμαστε έτοιμοι για κατανάλωση και φυσικά επαναζύμωση σε μπουκάλια για ακόμη πιο σύνθετα αρώματα, πιο γεμάτο σώμα και μεγαλύτερο αλκοολικό τίτλο. 
Σας περιμένουμε την Τετάρτη 8/6/16 και ώρες 14:00 - 15:30 για να δοκιμάσετε και μόνοι σας "τη δικιά μας μπύρα" 
8/6/16 έπειτα από μια οργανοληπτική δοκιμή παρέα με φίλους εμφιαλώσαμε την υπόλοιπη μπύρα σε γυάλινες σκούρες φιάλες μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη και αφήνουμε περίπου 4-5 ημέρες σε θερμοκρασία περίπου 20-22 βαθμούς, για 2η ζύμωση στη φιάλη. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε πιο δυνατή μπύρα σε βαθμό, αλλά και πιο γεμάτο σώμα και πλούσια αρώματα. Θα παραμείνει έπειτα για σταθεροποίηση στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ημέρες και είναι έτοιμη. Θα πρέπει να καταναλωθεί στους επόμενους 2 μήνες γιατί είναι απαστερίωτη. 
Με αυτό τον τρόπο έχουμε ελεύθερο το βαρελάκι μας για το επόμενο μίγμα.
Πάμε να δοκιμάσουμε και τη "VIENNA"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου